Suiker(s)

Koolhydraten is dus een verzamelnaam voor suikers (sacharides). En suikers heb je nodig als leverancier van energie. Maar er is nogal een verschil tussen suikers in bijvoorbeeld groente en granen, en de suiker in snoep en koek. Hoe dan en waarom dan? Dat leg ik je hier uit.

In het vorige blog over koolhydraten heb je al kunnen lezen wat koolhydraten zijn, waar je ze in kunt vinden en hoe je ze in je lichaam verwerkt en opneemt. Koolhydraten (suikers) heb je nodig als energieleverancier, maar ze zorgen dus voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Je hebt in het vorige blog al gelezen over langzame en snelle koolhydraten en wat deze met je bloedsuikerspiegel doen. Ik heb toen al kort je bloedsuikerspiegel en de glycemische lading van suikers genoemd, maar ik zal er hier wat dieper op ingaan.

Glycemische index en lading
Het verschilt dus per product hoe snel je spiegel stijgt. Elk voedingsmiddel heeft een andere samenstelling van stoffen zoals suikers, vezels, mineralen en vitamines die een impact hebben op de manier waarop je het verteert. Misschien heb je al eens gehoord over de glycemische index (GI) van producten. De GI zegt iets over de snelheid waarmee de koolhydraten worden verteerd en als glucose in het bloed wordt opgenomen. Dit wordt gemeten per 50 gram beschikbare koolhydraten in een product. Maar niet elk product bevat evenveel koolhydraten per portie of stuk. Zo kan een appel een lage GI hebben, maar toch een hoge glycemische lading (GL) hebben, omdat er veel beschikbare koolhydraten in 1 appel zitten. Terwijl dadels weer een hoge GI kunnen hebben, maar een lage GL, omdat er maar weinig koolhydraten in 1 dadel zitten. Dit is dus belangrijk om te onthouden als je naar de glycemische index van een product kijkt. Het kan zomaar zijn dat de impact van die snelle koolhydraten niet zo hoog is, omdat er maar heel weinig in zitten.

Serotonine
Mensen hebben van nature een verlangen naar zoetigheid, dit herken je vast wel van jezelf. Suiker zorgt namelijk voor extra aanmaak van serotonine in de hersenen, een stofje dat je stemming verbetert en waar je beter door slaapt. Het is dus niet heel gek dat als je verdrietig of down bent, je bijvoorbeeld verlangt naar een stukje chocolade. Maar als je serotonineniveau daalt, dan daalt ook je stemming. Het eten van suiker zorgt er dus ook voor dat je nog meer verlangt naar suiker, het werkt dus verslavend.  Een tip hierbij: zonlicht zorgt ook voor serotonine aanmaak. Dus als je zin hebt in zoet en je stemming wilt verbeteren, ga dan naar buiten in plaats van een stukje choco te pakken!

‘Gewone’ suiker
Je weet het vast al, ‘gewone’ suiker is niet goed voor je. Met gewone suiker bedoel ik de (witte) kristalsuiker die je gebruikt om bijvoorbeeld baksels mee te zoeten. Deze suiker is gemaakt van suikerbiet. Suikerbieten bevatten 5% suiker en door een heel proces wordt het zo geraffineerd (bewerkt/gestript) dat de kristalsuiker overblijft. Maar wat is er dan verkeerd aan suiker? Het komt toch van iets natuurlijks, de suikerbiet? Een suikerbiet is inderdaad iets natuurlijks. Maar om kristalsuiker te maken wordt de suikerbiet zo ontzettend bewerkt, dat er niks meer over is van alle (gezonde) stoffen die de suikerbiet bevat. Hierdoor krijg je alleen maar de glucose en fructose binnen van de suikerbiet, zonder de stoffen als zink, magnesium en B-vitamines die de biet ook bevat en die nodig zijn voor verschillende verterings- en enzymsystemen in je lichaam. Je lichaam blijft na het eten hiervan dus zitten met een behoefte aan deze stoffen, waardoor je een soort hongergevoel krijgt in de vorm van ‘zin in iets lekkers’. Dit is enigszins vergelijkbaar met het verschil tussen sinaasappelsap uit een pak drinken en een sinaasappel eten. Je drinkt met het sap zo de suikers van 5 sinaasappels en je honger is niet gestild, terwijl je van 1 sinaasappel wel een verzadigd gevoel krijgt.

Door het gebrek aan voedingsstoffen is suiker dus verslavend en zorgt het ervoor dat je vraag naar eten blijft. Hiernaast kan het overmatig eten van suiker leiden tot nare dingen als osteoporose, overgewicht (duh), diabetes, verhoogd cholesterol, insulineresistentie en een verhoogde ontstekingsneiging. Niet nice, dus beter eet je zo min mogelijk suiker!

Suiker zit vooral veel in bewerkte producten. Kijk maar eens op een pakje drinkyoghurt. Ingrediënten worden altijd genoemd in volgorde van grootste hoeveelheid die erin zit. Kijk op een pakje dus altijd naar de volgorde. In dit geval bestaat de drinkyoghurt het meest uit yoghurt (gelukkig). Maar daarna volgen suiker, oligofructose en fructose AKA SUIKER SUIKER EN NOG EENS SUIKER. Pijnlijk.

Wat je moet onthouden van dit artikel:
– suiker is verslavend
– glycemische index zegt niet alles, kijk ook naar de glycemische lading
– zonlicht helpt om minder te snoepen, dus ga meer naar buiten!
– eet minder suiker
– lees etiketten en schrik van de hoeveelheid suiker die in bewerkte producten wordt gestopt
– eet weinig tot geen bewerkte producten

Dus. Dat was ‘m weer. Stay tuned om meer te weten te komen over eten. 🙂

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s