Natuurvoeding

30 juni doe ik examen en dan ben ik officieel Natuurvoedingsadviseur.  Maar wat is natuurvoeding dan? En wat valt daar in te adviseren? Ik leg het je uit.

Bij natuurvoeding ga je bewust om met je eten, waarbij je vier pijlers in het oog houdt: puur, vers, eerlijk, en biologisch. Puur wil zeggen dat je voedsel eet wat zo min mogelijk bewerkt is en waar geen toevoegingen in zitten. Dus het volkoren meel in plaats van de geraffineerde, witte bloem. Oerzoet in plaats van rietsuiker, volle yoghurt in plaats van verdunde, magere yoghurt. Vers betekent dat je producten koopt die in het seizoen zijn en uit de regio. Wat redelijk met elkaar samen gaat, want als de aardbeien niet in het seizoen zijn groeien ze hier niet en moeten ze uit bijvoorbeeld Peru komen. De aardbeien uit Nederland zijn meer gerijpt (die uit Peru moeten heel vroeg geplukt worden, anders redden ze de reis hier naartoe niet), hebben dus meer voedingsstoffen en het kost veel minder energie om ze op je bord te krijgen. Wat milieutechnisch wel zo fijn is!

Daarnaast kijk je bij natuurvoeding ook of de producten wel eerlijk zijn. Eerlijk voor mens, dier en milieu. Eerlijk voor de mens, door fairtrade te handelen en boeren een eerlijke prijs te geven voor hun werk. Eerlijk voor dieren, door het gebruik van groeihormonen en antibiotica te weren en het verwijderen van ledematen (snavels, vleugels, hoorns, staarten, etc.) te vermijden. En eerlijk voor de aarde, door milieuvriendelijk te telen. Wat uiteindelijk ook eerlijk voor jezelf is, want hoe langer de aarde meegaat, hoe langer wij meegaan. Daar komt ook biologisch bij kijken. Biologische teelt wordt namelijk gedaan op gezonde wijze voor zowel mens, dier, plant en de bodem. Hierbij is het niet onbelangrijk dat biologische voedingsmiddelen, meer voedingsstoffen bevatten dan niet-biologische. In dit artikel kun je een bijvoorbeeld lezen over  het verschil in biologisch graan en niet-biologisch graan.

Naast deze 4 pijlers zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten in de natuurvoeding. Ik stip hier even kort een aantal aan, in verdere blogs zal ik ze breder uitleggen (anders wordt het hier zo’n lang, niet-te-doen verhaal).
Het is handig om maaltijden samen te stellen aan de hand van de drieledigheid van de de plant. Dit houdt in dat je zowel wortel, blad als stengelgewassen eet. Daarnaast beperk je het gebruik van vlees en vis. Vlees maar 2 of 3 keer per week en vis raad ik aan om helemaal te schrappen, en wel hierom. De magnetron kun je het best helemaal niet gebruiken en de diepvries met mate. Bio-actieve stoffen gaan namelijk verloren bij het gebruik hiervan. Bij natuurvoeding staan de smaak en kwaliteit van het voedsel bovenaan, dus niet de calorieën. De ene calorie is de andere niet, en het gaat er vooral om of het goed en gezond is wat je in je mond stopt en zorg vooral ook voor variatie. Gebruik daarbij zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en gebruik zo min mogelijk plastic in de keuken (denk aan plastic spatels, snijplanken, bewaarbakjes).

En wat doet een natuurvoedingsADVISEUR dan? Ha advies geven dus.
Adviseren, inspireren en voorlichting geven hoe je tot een verantwoord natuurvoedingspatroon kan komen. Denk aan 1 op 1 advies gesprekken waarin ik je laat zien hoe je gezonder kan eten. Of voorlichtingsbijeenkomsten op scholen voor leerlingen of ouders. Wat natuurlijk ook bij bedrijven kan voor medewerkers of voor advies aan bedrijven wat handig is om in de kantine te verkopen (en vooral ook wat niet handig is). Hierbij kan ik inzicht geven in hoe natuurlijke en gezonde voeding kan bijdragen aan een optimale gezondheid. Heel interessant en superfuntime dus. 🙂

Interesse in een advies of voorlichtingsactiviteit? Let me know en ik neem contact met je op!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s