(pompoen) Lasagne met geitenkaas

Ja ik weet wat je denkt: “Maar Sanne, het is toch helemaal niet het seizoen voor pompoen?” KLOPT. Dus beter maak je dit pas in augustus. Of gebruik een aubergine en een wortel. Maar ja, boodschappen doe je niet altijd zelf en het vriendje had pompoen in huis gehaald voor een soepje. En om dan de andere helft weg te gooien ‘omdat het niet in het seizoen is’, is dan ook weer zo zonde. Daarom maar een lekkere lasagne ermee gebouwd!

Men neme:
– halve flespompoen
– 3 vleestomaten (die kunnen wel weer vanaf mei)
– 4 sjalotten of 2 uien, of zoals in mijn geval 2 sjalotten en een ui
– teentje knoflook
– 100 gram hele, groene linzen
– volkoren lasagnebladeren
– 2 handjes walnoten
– rolletje geitenkaas
– paneermeel
– kruiden: italiaanse kruidenmix (zonder zout!), peper, klein beetje zout (wat je nu dus zelf kan doseren), oregano, tijm en een vleugje gerookt paprikapoeder

Voor een lasagne die nu WEL in mei in het seizoen is, gebruik je aubergine en wortel in plaats van de pompoen. Ook mega lekker!

Chop de pompoen door midden en haal het vruchtvlees eruit. Bestrijk de binnenkanten met olijfolie en doe ‘m dan in een (op 170 graden voorverwarmde) oven. Haal de pompoen er na een half uur uit en je zult zien dat hij nu heel makkelijk te snijden is! Super fijn, zelf word ik namelijk altijd erg ongeduldig van het proberen te snijden van een rauwe pompoen. Man, dat is het betere hakwerk. Gewoon even in de oven en je gaat er doorheen als boter. Hak het dan in stukjes en bewaar de andere helft in de koelkast voor iets anders deze week.

Week en kook ondertussen de linzen. Na 10 minuten weken doe je de linzen in de pan en doe je er 3 keer zoveel water bij. Dus in dit geval 300 gram water. Tijdens het koken en nawellen nemen de linzen dan al het water op en gaan er geen voedingsstoffen verloren met het water wat je anders afgiet. Super handy dus. Linzen heb ik altijd in huis, omdat ze zo makkelijk ergens doorheen te doen zijn. Heel handig om aan je wekelijkse porties peulvruchten te komen! Linzen zijn daarbij hele lekkere peulvruchten, die basisch zijn en veel eiwitten en vezels bevatten. Daarnaast zijn ze rijk aan mineralen (kalium, fosfor, ijzer, magnesium, selenium) en B-vitamines.

Snijd ook even de uien en/of sjalotten in stukjes en doe deze samen met de gesneden knoflook in een grote hapjespan. Fruit dit even met wat olijfolie en het gerookte paprikapoeder. Ik ben onwijs fan van gerookt paprikapoeder, geeft echt een heerlijke, diepe smaak aan sauzen. En net als met andere specerijen kun je dit het best even fruiten in olijfolie. Zo komt de smaak het best tot zijn recht. Doe dit dus vooral ook als je bijvoorbeeld een curry maakt met je kurkuma en je kerrie kruiden! Scheelt echt in smaak en er verspreid zich een lekkere geur door je huis, wat een mooie bonus is.

Oke, als je de sjalotten en de paprikapoeder hebt gefruit kan de pompoen erbij. Hussel dit door elkaar en laat nog even samen garen. Rasp in de tussentijd de tomaten, of als je net als ik daar niet de kracht voor hebt, knal ze dan in de keukenmachine. Giet je tomatenmengsel bij je groentjes en voilà, je hebt een heerlijke pastasaus gebouwd! Doe er voor de eiwitjes nog even de linzen bij en roer de kruiden er ook doorheen.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en ga een potje bouwen. Zelf hou ik nogal van walnoten en geitenkaas, dus die heb ik nog een extra laagje gegeven tussendoor. Jummmmm. Sluit af met een laagje geitenkaas en wat paneermeel voor het korstje en zet je lasagne dan in de oven. In 30 tot 40 minuten is deze jongen wel klaar en kun je lekker genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s