Bananenbrood

Yes, ik heb het lekkerste bananenbroodje gebakken tot nu toe. Dus zit je al aan je dagelijkse portie groente en fruit (ja die hebben voorrang), maar heb je nog trek over om iets gezonds te snacken? Look no further. Dit bananenbroodje/cakeje is de shit.

Oke, zoals ik al zei, zelden is een bananenbrood zo goed gelukt als deze vriend. Al was hij iets klef, dus hij had iets langer in de oven gemogen. Maar smaken verschillen, dus als je ervan houdt, lekker klef laten.

Ingrediënten:
– 160 gram volkoren speltmeel (voor glutenvrij pak je boekweit- of amandelmeel)
– snufje zout
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 eieren
– 3 rijpe bananen
– peertje
– hand walnoten
– kaneel
– geraspte kokos (al is dat meer voor de mooi)
– roomboter om je cakevorm mee in te vetten

De natte en de droge ingrediënten heb ik apart gemixt en pas daarna bij elkaar gedaan. Dit vind ik altijd het makkelijkst om te zorgen dat het goed gemengd is en ik geen klontjes krijg. Maar je kan dus ook lekker recalcitrant het in een andere volgorde door elkaar gooien. Als eerst heb ik het peertje in de keukenmachine gedaan (kan ook in de blender). Daarna de bananen erbij, gevolgd door de eieren. Mocht je het vegan willen maken, dus zonder eieren, dan kun je het ei vervangen, bijvoorbeeld door 2 eetlepels lijnzaad gemixt met 6 eetlepels water.

In een andere kom meng je het meel met het zout, bakpoeder en het kaneel. Side-note: als je het met een glutenvrij graan maakt, dan zou ik er nog even een extra schep baking soda doorheen knallen. Gluten zorgen namelijk voor luchtigheid, dus zonder gluten wordt het anders wel een heel plat broodje.

Het droge mengsel mix je vervolgens met het natte mengsel. Ik heb het gedaan met een garde en dan beetje bij beetje het droge bij het natte beslag gekiept. Als je het dan helemaal gemixt hebt tot een glad beslag kun je de walnoten in stukjes choppen en er doorheen roeren. Vet je cakevorm in, giet het beslag erin en strooi er wat kokosrasp overheen (omdat het oog ook wat wil) en druk dit een beetje aan. Knal je broodje in je voorverwarmde (180 graden) oven en laat het in 45 tot 55 minuten gaar worden. Ik had het in 45 minuten, maar toen was hij nog vrij klef, dus ik zou het zeker 50-55 minuten doen als dat niet helemaal je smaak is.

Een belangrijke side-note bij dit HEERLIJKE bananenbroodje, is dat bananen niet echt in de natuurvoeding passen. Ze komen van de andere kant van de wereld, wat natuurlijk niet goed is voor het milieu, en op veel bananenplantages komen misstanden voor. Ik koop daarom niet super vaak bananen en als ik het doe, zorg ik ervoor dat het altijd biologische, fairtrade bananen zijn. Gelukkig zijn die gewoon bij de AH te koop, dus dat is niet zo moeilijk. Hopelijk iets wat je in gedachte houdt de volgende keer dat je bananen haalt. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s