Broccoli-ovenschoteltje

Dinner for one please! Het vriendje houdt niet van broccoli, dus als ik alleen eet maak ik vaak iets met deze super groente, gezien ik het wel heel lekker vind. Oh compromissen….
Anyway, ook zo’n zin in broccoli? Maak deze ovenschotel dan! Vet lekker.

Ingrediënten: (voor 1 persoon)
– 1 kleine broccoli (ongeveer 200 gram)
– 100 gram champignons
– 1 teentje knoflook
– 60 gram groene linzen
– paar blokjes feta
– 1 ei en eventueel 50 ml zure room
– 1 of 2 plakjes bladerdeeg
– eetlepel sesamzaad
– eetlepel zeewier
– theelepel kurkumma
– theelepel tijm
– peper & zout

Begin met het weken van de linzen. Ik heb hele linzen gebruikt, dus 10 minuten weken, daarna 10-15 minuten koken. Tijdens het weken heb ik de broccoli in roosjes gesneden. Ook de steel meegepakt, want zonde om niet op te eten. Gewoon in kleine blokjes snijden en meestomen. Ik heb de broccoli vrij kort gestoomd (als je geen stoomnetje hebt kan je het ook gewoon koken), zo’n 5 minuten. In de oven gaart het nog wel een beetje verder.

Terwijl alles staat te koken kun je de rest voorbereiden. Dus even de champignons snijden en het ei loskloppen. Je kan er dus ook zure room doorheen roeren. Was mijn intentie, maar het volgen van een boodschappenlijstje is moeilijk als je in de winkel staat. Dus als je ‘m niet bent vergeten, is dit het moment om er wat mee te doen!

Goed, als de broccoli en linzen uitgekookt zijn, kun je alles bij elkaar doen (dus ook het eimengsel, de kruiden, de feta, het sesamzaad en het zeewier) en in een kom mengen. Vet je ovenschaaltje in, doe je mengsel erin en overdek met het bladerdeeg. Als je ook zo’n mooi bruin bladerdeegdakje wilt, dan moet je een klein beetje van het ei (zonder room) apart houden, dan kan je het over het bladerdeeg heen smeren met een kookkwastje. Nu hoor ik je denken, uh had je dat niet even wat eerder kunnen zeggen? HA je moet altijd eerst een recept lezen voor je begint met koken. Laat dit een wijze les zijn. BOEM. Voor de shine kan je trouwens ook wat sesamzaadjes over je bladerdeeg strooien. Het oog wil ook wat natuurlijk. En doe dan je ovenschaaltje in de op 180 graden voorverwarmde oven en bak het in 35 minuutjes mooi goudbruin! Laat het even afkoelen en smullen maarrrrr.

Ondanks de plakjes bladerdeeg is dit toch een behoorlijk gezond recept! Broccoli is natuurlijk super healthy. Het zit vol vitamine C, vitamine K, calcium, anti-oxidanten en nog veel meer goed spul. Het wordt niet voor niks een superfood genoemd. Plus het is mega lekker. 🙂 Daarnaast is sesamzaad ook echt topspul. Het bevat veel onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen, zoals calcium.

Ook heb ik zeewier toegevoegd. Zeewier is mineraalrijk, met name bevat het relatief veel jodium. Super chill, gezien dat niet in heel veel voedingsmiddelen zit (het wordt vaak in brood toegevoegd). Daarnaast vind ik zelf de smaak van zeewier erg lekker. Ik heb een pot gemengd zeewier bij de ekoplaza gehaald, waar nori, zeelatuw, dulse en wakame in zit. Ik gooi het ook vaak door rijst of door salades. Zeker aan te raden om in huis te halen! Gezond en lekker. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s