Groente curry/stoof

Curry is echt perfect om groenterestjes op te maken. Of gewoon om te maken omdat je er zin in hebt. Het is namelijk vet lekker! En echt super makkelijk te maken, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is. Het kost alleen wat tijd, dus het is een goed weekendrecept. Of maak het de avond van te voren. Kunnen de kruiden er goed in trekken. Meer smaak, meer beter zeg ik altijd maar.

Ingrediënten:
– 200 gram wortel
– 1 courgette
– 1 zoete aardappel
– pot kikkererwten (230 gram uitlek gewicht)
– 1 grote of 2 kleine uien
– 2 teentjes knoflook (voel je vrij meer te gebruiken)
– 70 gram tomatenpuree
– 270 ml kokosmelk
– 1 theelepel gerookt paprikapoeder
– 1 theelepel mosterdzaad
– 2 theelepels kerriekruiden
– 1 eetlepel kurkuma
– zout & peper
– 1 eetlepel peterselie
– 1 naanbrood (of 100 gram gekookte rijst of gierst)

Je kunt het best een stoofpan gebruiken voor dit gerecht, het wordt het lekkerst als je het 30 tot 45 minuten kunt laten stoven namelijk. En daar is zo’n gietijzeren pan perfect voor! Je begint met het snijden van alle groentes. Doe ze in aparte kommetjes, want je gooit niet alles tegelijk in de pan. Alles gesneden? Mooi, dan kan je de pan op het vuur zetten. Als de pan is opgewarmd kun je er wokolie of olijfolie in doen en direct de specerijen erbij doen (niet de peterselie). Deze kun je heel even laten fruiten in de olie, waarna je de ui en wortel erbij gooit. Dit kun je dan even laten fruiten, zodat het al wat meer gaar wordt. Ondertussen stoom je de zoete aardappel even een paar minuten, zodat deze ook alvast beetgaar is. Doe na een minuut of 6 de courgette in de pan erbij. Roer goed om en als het een beetje aanbakt, dan schenk je gewoon even wat water in de pan erbij. Spoel de kikkererwten even om en voeg die dan samen met de zoete aardappel ook aan de pan toe. Knal de kokosmelk en de tomatenpuree erbij en sudderen maar!

Hoe langer je het suddert, hoe gaarder het wordt. Ik hou er zelf van als de groentes super gaar zijn en de courgette semi uit elkaar valt. Dan is het echt top om met een naanbroodje te dippen en naar binnen te schuiven. Voeg als je de curry van het vuur hebt gehaald de peterselie toe en laat het nog even 10 minuten staan. Schep vervolgens op en serveer met een naanbroodje (of voor de glutenvrije versie met gekookte rijst of gierst). En smullen maar!

Je kan dit dus makkelijk met allerlei verschillende groentes maken, maar net wat er in het seizoen is. In de zomer dus lekker met courgette of aubergine en in de herfst kun je er mooi pompoen en knolselderij in doen. De peulvruchten kun je ook makkelijk mee variëren, zo is het ook erg lekker met groene of rode linzen. In plaats van brood kun je het ook mooi aanvullen met gekookte granen, zoals rijst, gierst of haver. Maak dus vooral je eigen versie van dit recept. Enjoy! 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s