Duurzaam wasmiddel

In het kader van de dag van de duurzaamheid (10 oktober), dit keer geen blog over eten, maar over wassen! Je kan namelijk heel makkelijk zelf wasmiddel maken. En het is ook nog een super GOEDKOOP. Gaat je gierige hartje hier nou niet ook sneller van kloppen? Daarom niet 1, maar 2 recepten om zelf je groene, cheap-ass wasmiddel te maken.

Ik begin bij de herfstvariant (ondanks het zomerse weer op het moment). Men neme:

– 5 wilde kastanjes
– 500 ml gekookt water
– optioneel: etherische olie (lavendel is mijn favorite)

Wat je doet: hak de kastanjes in stukjes. Je kan ze eventueel ook in de blender doen. Doe ze in een pot, giet er kokend heet water overheen en laat een paar dagen staan. Je ziet eigenlijk direct al dat het water een beetje zepig wordt. Na een paar dagen is het helemaal zepig, kun je de kastanjes eruit filteren (anders kunnen je leidingen verstopt raken) en je hebt vloeibaar wasmiddel! Zelf doe ik er op het moment dat ik het water erbij doe ook een paar druppels etherische olie bij. Dan ruikt het lekker!

Op de olie na is dit wasmiddel dus basically gratis! Wat een feest. De kastanjes kan je in de herfst namelijk gratis rapen. Ben je nog buiten ook, extra plus. Zorg ervoor dat je kastanjes gebruikt die je buiten kunt vinden, niet de tamme (die je dus wel kunt eten). De wilde kastanjes (ook wel witte paardenkastanjes) komen van de paardenkastanjeboom. Dit is de kastanje die saponinen (zeepachtige stoffen) bevat. Niet eten, maar wassen dus!

kastanje.jpg

Dan wasmiddel nummer 2, handig voor buiten het kastanjeseizoen. Hiervoor gebruik je:

– 40 gram marseille zeep (olijfzeep)
– 2,5 liter gekookt water
–  paar druppel etherische olie
– een rasp

Ja je leest het goed, ook hier gebruik je maar 3 ingrediënten voor! Geen geld. Behalve een blok marseille zeep dan (ik gebruik deze van Dille & Kamille, voor 100% natuurlijk wasmiddel).

Goed, gebruik de rasp om 40 gram vlokken van je marseille zeep te schaven. Zorg dat je water ondertussen gekookt is. Als het water van de kook is dan roer je de zeepvlokken erdoorheen tot ze zijn opgelost en voeg je de etherische olie toe. Deksel op de pan en een nachtje laten staan. Daarna kun je het in (glazen) flessen gieten en heb je een voorraadje wasmiddel! Super fijn en super duurzaam. ❤

Extra tip: in plaats van synthetische wasverzachter, kun je ook gewoon een scheutje azijn gebruiken als je bijvoorbeeld beddengoed of handdoeken wast. Als je dan toch al groen wast, kan je net zo goed doorpakken toch? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s