Gouden havermout

Met dit herfstige weer vind ik het heerlijk om ’s ochtends een lekker verwarmend papje te eten. Daarom vandaag een gouden havermoutpapje. Goud, want geel klinkt vies. Het is geen toeval dat het hipster drankje ‘golden milk’ heet en je gele sneeuw niet moet eten. That’s all I’m saying.

Ingrediënten voor 1 kom:
– 45 gr havermout
– eetlepel lijnzaad
– eetlepel chiazaad
– theelepel roomboter
– snufje zout
– halve theelepel kurkuma
– halve theelepel kaneel

Toppings naar keuze, zoals:
– eetlepel kokosrasp
– handje walnoten
– vloeibare rinse appelstroop of dadelstroop
– handje gedroogde cranberry’s
– appel of ander vers fruit

Het lekkerst (en makkelijkst/snelst) is om de havermout de avond van te voren alvast in het water te zetten om te laten weken. De ochtend erna even afgieten en in een steelpannetje doen. Doe er water of (plantaardige) melk bij tot de havermout onder water staat en roer het zout, de kurkuma en het kaneel erdoor. Zet het vuur aan, breng het aan de kook en laat sudderen tot er een mooie gladde pap ontstaat. Al met al ongeveer 10 minuutjes koken. Als het nodig is kan je wat extra water of melk toevoegen.

Heb je het niet de avond van te voren al in de week gezet, dan raad ik je aan om het eerst een half uur te weken, daarna een half uur te koken en dan nog een half uur te laten wellen, zodat je zeker weet dat het fytinezuur is afgebroken. Hou hier rekening mee als je heel handig op zondagmiddag/avond alvast een flinke pan pap maakt voor de hele week. Scheelt een hoop tijd in de ochtend, dan warm je gewoon even je portie op in een steelpannetje en kun je meteen happen.

Draai het vuur uit en voeg dan de roomboter, lijnzaad, chiazaad en walnoten toe. Laat dit nog even rusten. Ga even douchen, drink een kop thee, of doe iets anders wat in je ochtendroutine past. Na 10 min/kwartiertje is je pap klaar, doe het in een kommetje en voeg de laatste toppings (kokos, cranberry’s en stroop) toe. Bij de EkoPlaza heb ik laatst vloeibare rinse appelstroop gevonden. Heel chill, mooie vervanger van bijvoorbeeld dadelstroop (komt van ver weg) of honing (zielig voor de bijtjes). En het is nog lekker ook! Mucho bueno.

Het verwarmende aan dit papje zit in de kruiden; kaneel en kurkuma. Naast het verwarmende effect, verlaagt kaneel ook nog eens de bloedsuikerspiegel en het zit vol anti-oxidanten. Kurkuma zorgt voor de gele (sorry, GOUDEN) kleur van de pap. Kurkuma is echt top spul. Het bevat veel anti-oxidanten, verbetert lever- en galfunctie, verbetert je (vet)verbranding en werkt ontstekingsremmend, cholesterol verlagend en anti-bacterieel. Ik overdrijf dus niet als ik zeg TOP SPUL. Ik gooi het zo vaak mogelijk door m’n eten heen. En vandaag dus ook door m’n pap!

Enjoy! x

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s